ВИСОKИ ПРЕДСТАВНИЦИ НАМЕТАЛИ ЗАKОНЕ KОЈИ СУ РАЗВЛАШЋИВАЛИ СРПСKУ

BANjA LUKA, 10. mart – Šef Kluba poslanika Demosa u Narodnoj skupštini Republike Srpske Spomenka Stevanović izjavila je da su visoki predstavnici u BiH radili mimo mandata i ovlašćenja datih Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da su nametali zakone, a svaki je išao u pravcu razvlašćivanja Srpske i centralizacije BiH.

Stevanovićeva je na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske rekla da je to samo dio onoga što su visoki predstavnici radili i podsjetila da, u skladu sa bonskim ovlašćenjima, visoki predstavnik nema mandat da ulazi u nadležnost parlamenta BiH i da nameće zakone.

“Djelovanje mimo mandata je samovolja i zloupotreba položaja. Imamo najavu da će biti imenovan novi visoki predstavnik, ali nažalost, bez saglasnosti Republike Srpske kao potpisnika Dejtonskog mirovnog sporazuma”, istakla je Stevanovićeva.

Prema njenim riječima, visoki predstavnici su bili iznad volje naroda, a rezultat toga je da je BiH zarobljena između prošlosti i budućnosti i sa ograničenim suverenitetom.

“Nažalost, u zemlji ne vlada povjerenje. Zato pitam političare koji žele ostanak OHR-a – da li žele zemlju sa ograničenom suverenošću ili zemlju u kojoj će biti postignut kompromis i poštovana prava naroda? Od odgovora zavisi kojim će putem ići BiH”, poručila je Stevanovićeva.Komentariši