СПОМЕНКА СТЕВАНОВИЋ: Домаћи договор бољи од било каквог наметања рјешења

BANjA LUKA – Šef Kluba poslanika DEMOS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Spomenka Stevanović rekla je u vezi sa dolaskom novog visokog predstavnika i rusko-kineskom rezolucijom da je za narode u BiH i najgori domaći dogovor bolji od bilo kakvog rješenja nametnutog sa strane.

“Za taj dogovor su u BiH potrebne najmanje tri strane, iako je očigledno da prvenstveno bošnjačkim političarima odgovara postojanje visokog predstavnika u cilju unitarizacije BiH na štetu Srpske”, rekla je Stevanovićeva.

Stevanovićeva je pozdravila upućivanje pomenute rezolucije, ali je dodala da ne očekuje njeno usvajanje u organima Savjeta bezbjednosti UN s obzirom i na način imenovanja narednog visokog predstavnika u BiH.

Ona je navela da je očigledno da su Kina i Rusija ojačale u međunarodnoj politici, te da Srpska iz toga može izvući određene koristi ukoliko se bude postavljala kako treba.

Stevanovićeva je ponovila da je visoki predstavnik uveden da kontroliše i koordiniše i sprovođenje civilnih aspekata Dejtonskog sporazuma, ali da se od toga u praksi, nažalost odstupilo.

Rusija i Kina podijelile su članicama Savjeta bezbjednosti UN nacrt rezolucije kojom bi odmah bila ukinuta ovlašćenja međunarodnog visokog predstavnika u BiH.Komentariši