Споменка Стевановић: ЦИK БиХ је грубо прекршио Изборни закон

BANjA LUKA, 6. decembra – Odlukom da važećim proglasi listić na kome nema glasa ni za političku stranku, ni za kandidate Partije demokratskog progresa, već je precrtan naziv te političke partije, CIK BiH je grubo prekršio Izborni zakon i Uputstvo o provođenju posrednih izbora, koje je sam donio, izjavila je danas Spomenka Stevanović, zamjenik predsjednika DEMOS-a.

Prema njenim riječima, Izborni zakon BiH jasno precizira šta sadrži glasački listić, uključujući i uputstvo o načinu glasanja.

’’Izgled i sadržaj glasačkog listića i prilikom izbora delegata u Dom naroda iz reda srpskog naroda utvrdio je CIK i u napomeni istakao da se glasanje vrši stavljanjem znaka „x“ u kvadratić pored naziva predlagača kandidatske liste’’, napominje Stevanovićeva.

Ona je podsjetila da CIK kontroliše proceduru izbora, a izbore provodi nadležno radno tijelo Narodne skupštine Republike Srpske, u ovom slučaju Komisija za izbor i imenovanja.

’’Nigdje nije propisana nadležnost CIK-a da utvrdi da li je listić važeći ili nevažeći i ovim potezom je CIK potpuno otišao izvan okvira svoje nadležnosti’’, kaže Stevanovićeva.

Ona je istakla kako je smiješno da CIK tumači navodnu volju nekoga da glasa za listu PDP-a, jer je kod tehnike izbora važna formalna faktička radnja da bi listić bio važeći.Komentariši