ПОДРШKА УСВАЈАЊУ ЗАKОНА О УТВРЂИВАЊУ ПОРИЈЕKЛА ИМОВИНЕ

BANjA LUKA, 18. marta – Političko-ekonomski savjet DEMOS-a smatra da je u Republici Srpskoj neophodno usvojiti zakon o utvrđivanju porijekla imovine i poreza na imovinu kako bi jasno bio regulisan sistem kojim bi se obezbijedilo utvrđivanje nesrazmjera u prihodima i imovini, izjavio je predsjednik ovog savjeta Mile Dmičić.

“Političko-ekonomski savjet DEMOS-a razmatrao je nacrt teksta zakona o utvrđivanju porijekla imovine i poreza na imovinu kojim bi se obezbijedio odgovoran odnos u dokazivanju porijekla sticanja imovine i njenog uvećanja”, rekao je Dmičić nakon sjednice Savjeta.

On je istakao da će Političko-ekonomski savjet DEMOS-a formirati radnu grupu koja će obezbijediti šire i kvalitenije uključivanje javnosti u raspravu o navedenom zakonskom rješenju.

“Potrebno je obezbijediti jasan i pravno-tehnički kvalitetan zakon, jer mora biti onemogućen svaki vid protivpravnog djelovanja”, dodao je Dmičić i naveo da bi navedeno zakonsko rješenje trebalo da stupi na snagu 1. januara 2023. godine.

On je naglasio da je potrebno usvojiti i podzakonske akte i stvoriti institucionalne, operativne, kadrovske i sve druge uslove kako bi zakonsko rješenje proizvelo najkvalitenije pravno dejstvo.

“Njegova osnovna namjena mora biti dalje izgrađivanje i jačanje pozicije Republike Srpske u ustavno-pravnom sistemu BiH, a na evropskom putu zemlje”, rekao je Dmičić.Komentariši