Чубриловић за БХРТ: Зашто бих се плашио санкција, и то је за људе

BANjA LUKA, 10. maja – Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da će parlament u formi zaključka odgovoriti na pismo visokog predstavnika Valentina Incka kojim je zatraženo poništavanje povelja dodijeljenih određenim licima.

“Mi smo uložili dosta truda da adekvatno uvažimo to pismo, bez obzira što mislimo da nije upućeno na pravu adresu, da ga razmotrimo iz svih aspekata”, rekao je Čubrilović.

On je objasnio da će konačan odgovor biti na Narodnoj skupštini Republike Srpske u formi zaključka i da će to biti stav poslaničkih klubova koji će biti upućen visokom predstavniku.

“Mislim da su javnost i poslanici previše vremena i truda potrošili i da se previše značaja dalo takvom pismu. Mislim da ovo nije trebalo nikome, ni visokom predstavniku, ni nama poslanicima i rukovodstvu Narodne skupštine”, ocijenio je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, od predsjednika i šefova klubova poslanika Incko je tražio da se izjasne o nečemu što je bilo prije pet godina.

“Vrlo je upitno da li visoki predstavnik može Narodnoj skupštini na taj način da stvara obaveze i mislim da je Narodna skupština Republike Srpske pogrešna adresa za takvo pitanje”, naveo je Čubrilović za BHT.

On je istakao da se Narodna skupština nikada nije bavila temom dodjele povelja ni kome će biti dodijeljene, nego je to bilo pitanje posebno formiranog ad hok tijela za obilježavanje godišnjice Narodne skupštine Republike Srpske.

Odgovarajući na pitanje za šta će glasati i da li treba da budu oduzete povelje, Čubrilović je rekao da nije bitno šta misli on, već da je bitan stav Narodne skupštine Republike Srpske.

Čubrilović je istakao da ne vidi razloga da bi mogao biti sankcionisan i zašto bi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske bio odgovorniji od svih ostalih koji učestvuju u kreiranju odluka i zaključaka.

“Zašto bih se plašio sankcija, i to je za ljude”, istakao je Čubrilović.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske je ocijenio da je razgovor najuticajnijih političkih partija tri konstitutivna naroda u BiH put za njeno funkcionisanje, bez prethodnog prejudiciranja stava koji će na kraju razgovora da usljedi i bez uplitanja ikoga sa strane.

“Mislim da sve najuticajnije političke stranke u sva tri konstitutivna naroda u BiH treba da učestvuju u razgovoru i da ih prihvate iskreno i otvoreno, jer samo tako možemo doći do boljih rješenja”, istakao je Čubrilović.

Govoreći o sutrašnjoj sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi trebalo da bude i inicijativa o pokretanju razgovora između entiteta i naroda o mogućim rješenjima za BiH, Čubrilović je rekao za BHT da je on neophodan, jer BiH ne funkcioniše kao država.

On je istakao da je Republika Srpska jedini dio BiH koji organizovano nastupa u svakom segmentu svog bitisanja, jer su formirane i Narodna skupština, Vlada, institucija predsjednika, tako da sve funkcioniše, za razliku od Federacije BiH u kojoj više od dvije godine vlast nije konstituisana.

“Duže vrijeme je na nivou BiH trajalo formiranje zajedničkih organa. Gdje su tu reakcije međunarodne zajednice i visokog predstavnika i svih onih koji brinu o funkcionisanju ovakvog jednog sistema”, upitao je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, iz FBiH se može čuti da su Srbi “genocidaši”, da je Republika Srpska genocidna tvorevina.

“To možda odgovora i lideru SDA, možda će mu donijeti dodatne poene kod njegovog glasačkog tijela, ali to nije put za funkcionisanje BiH”, rekao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Govoreći o visokom predstavniku, Čubrilović je rekao da on saosjeća samo sa jednim narodom u BiH i to bošnjačkim.

“Visoki predstavnik nikada nije bio na obilježavanju stratišta srpskom narodu ili se rijetko pojavljivao. Takvim ponašanjem, on je odavno izgubio kredibilitet kod srpskog naroda”, rekao je Čubrilović i dodao da su razmišljanja o BiH kao građanskoj, ustvari, promašeni ciljevi.

 

 Komentariši