ЧУБРИЛОВИЋ: Упутићемо заједничку изјаву из Српске о односима у БиХ на важне адресе у свијету

BANjA LUKA, 18. decembra – Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović razgovarao je u petak sa nekadašnjim predsjednicima parlamenta Srpske, te predsjedavajućim Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske o zajedničkoj izjavi o osudi kršenja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i odbrani demokratskih vrijednosti i načela parlamentarizma, a s ciljem upozoravanja međunarodne zajednice o stanju u BiH.

Čubrilović je istakao da su učesnici sastanka dogovorili da za nekoliko dana usaglase zajedničku izjavu i održe sastanak u idući petak, 24. decembra, radi potpisivanja izjave.

On je nakon sastanka novinarima rekao da je sastanak iniciran da bi upozorili određene važne adrese u svijetu, počevši od UN i diplomatskih predstavništava, o stanju u BiH, položaju Republike Srpske i načinu rješavanja aktuelne situacije.

“Želimo da ih upoznamo sa situacijom jer imamo osjećaj da nisu dovoljno informisani, a komentarišu razne odluke. Republika Srpska je imala i do sada inicijative, kao što su pozivi na razgovor unutar političkih subjekata BiH, da se predlože neka rješenja jer postoje neka koja su neodrživa. Povod inicijativa jesu neki zakoni i odluke Ustavnog suda, kao i posljednja odluka visokog predstavnika”, istakao je Čubrilović.

“Cilj je upozorenje na postojeće odnose unutar BiH. Želja su unutarstranački razgovori i zajednička rješenja unutar institucija BiH koja će približiti i oslikati našu stvarnost sa najvećim stepenom zadovoljstva za sve građane BiH”, naglasio je Čubrilović.

Čubrilović je rekao da samostalnost i sloboda nemaju cijenu.

“Vjerujem da ima dovoljno razuma. Pozivamo na zakonitost i poštovanje Ustava, na sve ono što su donijeli demokratski procesi i međunarodni mirovni sporazum, a to je svakako i naš Ustav”, istakao je Čubrilović.

On je naveo da je prenošenje ovlašćenja predsjedavajućeg parlamenta Republike Srpske na potpredsjednika Narodne skupštine Denisa Šulića urađeno prema Poslovniku.

Čubrilović je naveo da u Narodnu skupštinu nije došao zahtjev za održavanje još jedne posebne sjednice Parlamenta do kraja godine.Komentariši