ЧУБРИЛОВИЋ: ДЕМОС ЋЕ ПОДРЖАТИ ЗАKЉУЧKЕ О ОХР-у

BANjA LUKA, 10. mart – Predsjednik Demosa Nedeljko Čubrilović rekao je na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske da će partija podržati zaključke parlamenta Srpske o neprihvatanju imenovanja novog visokog predstavnika u BiH ukoliko ono bude sprovedeno nezakonito kao što je to bio slučaj sa većinom dosadašnjih.

Čubrilović, koji je i predsjednik Narodne skupštine, rekao je da je o ovim zaključcima koji su nacionalni interes potrebno jedinstvo srpskih partija.

On je naveo da je Dejtonskim sporazumom predviđeno da BiH bude funkcionalna, ali da se, nažalost, dogodilo suprotno i da je ona počela dobijati status neoprotektorata.

Čubrilović je rekao da je BiH postala takva posebno zbog proširenja ovlaštenja visokog predstavnika, a kasnije i sa takozvanim bonskim ovlaštenjima kojima je posebno atakovano na Srpsku i njene izabrane predstavnike.

“Nepravnim djelovanjem i intervencijama visokog predstavnika je u najvećoj mjeri narušen Dejtonski mirovni sporazum, a posebno Aneks četiri – Ustav BiH”, ocijenio je Čubrilović tokom poslaničke rasprave na posebnoj sjednici Narodne skupštine o ocjeni rada visokog predstavnika, primjeni Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH (Dejtonskog sporazuma) u periodu razgovora o imenovanju novog visokog predstavnika koja se održava na prijedlog srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Čubrilović je ponovio da je BiH sa visokim predstavnikom neoprotektorat, što će biti sve dok se ne zatvori OHR i Savjet za implementaciju mira, te dok organi BiH ne preuzmu nadležnosti i odgovornost za poslove koji su predviđeni Ustavom.Komentariši